Mobilen på resan

Så hindrar du mobilen att använda mobildata i onödan utomlands

Mobilen kan dra data i bakgrunden utan att du märker det på utlandsresan. Så stänger du av det.

Det räcker med att du startar din mobil för att den ska förbruka mobildata. Du behöver alltså inte starta Netflix, Facebook och Instagram för att det ska bli dyrt och det säkraste sättet att undvika extra kostnader är helt enkelt att stänga av mobildata i telefonen. Du hittar inställningen för det här:

Iphone: Inställningar/Mobilnät/mobildata

Samsung: inställningar/Anslutningar/Dataanvändning/mobildata

Andra Androidmobiler: Inställningar/Nätverk och internet/Internet/"Kugghjulet"/Mobildata

Har du en mobil med äldre Androidversion eller tillverkare med anpassad systemversion kan menyalternativen se något annorlunda ut.

Behöver du ändå använda mobildata så se till att till exempel stänga av automatiska appuppdateringar (i Iphone hittar du den inställningen under Inställningar - App Store, i Android i Play Store/Inställningar), bildbackup och annat som kan dra onödig data.

Det här tipset har tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Tipset publicerades ursprungligen här, när vi gav plus-medlemmar tips till utlandssemestern.