Enklare kontoradering

Googles app-butik får ny raderingsinformation

Googles nya riktlinjer har inte trätt i kraft, men redan nu lanserar man ny information för appar.

Förra året införde Google en ny regel för Google Play Store som riktar sig mot appar som gör det möjligt att skapa appkonton. Den gick ut på att om en app gör det möjligt för användaren att skapa ett konto, måste utvecklaren också tillåta att kontot raderas i appen och via webben. Om det kravet inte uppfylls får inte appen ligga kvar i Play Store. Den nya regeln blir inte ett krav förrän 31 maj i år, men redan nu har Play Store uppdateras med en ny ikon i form av en soptunna som informerar användare ifall en app uppfyller kravet eller ej. 

I Googles policy för radering av data anges att utvecklare måste tillhandahålla alternativ för radering av data och konton i sina appar och på webben. Anledningen till att webben är inkluderad är för att en användare som har avinstallerat en app inte ska behöva installera om appen för att begära att deras data eller konto raderas.

Apputvecklare som behöver lagra vissa uppgifter av legitima skäl, till exempel för att följa lagar och regler, måste upplysa om dessa metoder för datalagring. 

Införandet av soptunnan och möjligheterna att radera information har redan genomförts, men är inte obligatorisk förrän om några dagar.