Nytt verktyg ger bättre säkerhet

Nytt verktyg ska ge Android bättre skydd mot skadliga program

Google Android ska få bättre skydd med nytt verktyg som ska ge effektivare sökningar.

Publicerad Uppdaterad

Google arbetar med att ge Android ett mer omfattande och förbättrat skydd mot virus, malware och annan skadlig programvara. Play Protect, Play Services och Play Store är Googles viktigaste verktyg för att hålla Android-enheter fria från skadlig kod.

Från att tidigare ha använt en metod som enbart baserade sig på använda molnbaserade sökningar, började man förra året att använda nya verktyg på sina enheter för att låta Google Play Protect även lokalt genomsöka appar och APK:er efter skadlig kod. Nu arbetar man för att göra sökningarna ännu effektivare genom att implementera YARA, ett verktyg som används inom cybersäkerhet för att identifiera och klassificera skadlig kod med hjälp av regler som baserar sig på textuella och/eller binära mönster. YARA är i sig inte något nytt verktyg, men genom att implementera det i sina kombinerade molnbaserade och lokala sökningar vill Google göra det ännu svårare för skadliga program att slinka igenom skyddsnätet.

YARA-referenser finns tillgängliga i den senaste Play Store v41.7.16-uppdateringen, men det är ännu okänt när det kan bli fråga om en skarp lansering av skyddsmetoden.