Femte generationen

Test: Marshall Major V – Förbättrad klassiker

Galet lång batteritid och utmärkt samtalsljud hör till fördelarna i femte generationens Marshall Major.

Betyg:
7/10
Batteritiden
Samtalsljudet
Bekväma
Ingen aktiv brusreducering
Glider av lätt

De flesta känner nog igen Marshall Major. De populära hörlurarna i on-earformat (det vill säga kåpor som vilar på öronen i stället för att täcka dem) är en vanlig syn. Även om Marshall Headphones säger att man redesignat och förbättrat konstruktionen när man nu släppt femte generationen har jag svårt att se skillnaden när jag jämför med bilder av fjärde generationen, som kom 2020. Inget fel med det, ett av de främsta säljargumenten med dessa lurar är ju att de heter och ser ut som de klassiska Marshall-förstärkarna, och har man nu fått till en klassisk formgivning som folk vill ha förstår jag att man inte meckar med den i onödan.

En ny knapp har headsetet i alla fall fått, och den kan du via Marshalls app programmera till att antingen aktivera Spotify Tap, då en spellista med Spotifys rekommendationer åt dig automatiskt drar igång, att aktivera röstassistenten, eller att växla till ett equalizerläge som du ställt in i appen. i övrigt styrs lurarna med en mässingsjoystick som används för att så väl slå av och på lurarna som att pausa musiken, ändra volym och byta låt, allt på ett sätt som känns intuitivt.

Lurarna är snygga och bekväma att ha på längre tid, men nackdelen med det är att de inte sitter särskilt hårt om huvudet. Det räcker faktiskt med att jag böjer mig framåt för att knyta skorna för att de ska börja glida av. De ligger i alla fall bra om halsen när jag tar av dem och blir kompakta när jag fäller ihop dem.

Musikljudet låter överlag bra men inte riktigt på audiofilnivå. Basen är lite förstärkt, och kanske är vissa diskanttoner aningen vassa. Vill du ha högupplöst musikljud får du vända dig någon annanstans, för här finns bara standardprotokollen sbc och aac för musiköverföring. Aktiv brusreducering saknas också och öronkuddarna stänger inte ut så mycket av omgivningens ljud, men de läcker i alla fall inte musikljud så att andra störs. Andra funktioner man kan sakna är regnskydd och Bluetooth Multipoint för anslutning till mer än en enhet samtidigt. 

Samtalsljudet sticker däremot ut som ovanligt bra, både i lugna och mer bullriga miljöer. Det är också ett av de områden där Marshall säger att de förbättrat headsetet jämfört med föregående generation.

Ett annat område är batteritiden. Den var redan med tredje generationen ett av försäljningsargumenten. Nu med generation fem är den uppe i 100 timmar på en laddning, och 15 minuters laddning ger 15 timmars speltid. Du kan dessutom ladda headsetet trådlöst genom att lägga det med ena öronkåpan mot en laddplatta. Headsetets lysdiod indikerar också när laddning pågår, så du behöver inte grubbla över om du ställt headsetet snett så att det inte laddar ordentligt.

Till nyheterna hör också Bluetooth LE med stöd för Auracast. Det är en funktion för en typ av lokala radiokanaler på offentliga platser som kanske eller kanske inte kommer att bli viktig i framtiden.

Marshall Major V är en förfinad, förbättrad variant av sina föregångare. Sett till prislappen kan du få bättre ljud för samma pengar, särskilt om du väljer andra format än on ear. Men letar efter ett nytt headset i detta format eller har ett äldre par som du älskat sönder lär du bli nöjd om du väljer Marshall Major V.

Betyg:
7/10

Marshall Major V

Typ: Bluetooth-headset av on-eartyp
Vikt: 186 gram
Bästa överföringsteknik: SBC, AAC
Storlek på högtalarelementen: 40 mm
Batteritid: Upp till 100 timmars speltid. 15 minuters laddning ger 15 timmars speltid.
Bluetooth Multipoint: Nej
Fuktskydd: Nej
Färger: Svart
Pris: 1700 kr
Batteritiden
Samtalsljudet
Bekväma
Ingen aktiv brusreducering
Glider av lätt