Forskare återanvänder mobiler

Gamla mobiler blir till små datacenter

Forskare i Estland har utvecklat en metod där gamla smartphones ges ett nytt liv som små, robusta datacenter.

Det är forskare vid Universitetet i Tartu som har tagit ett innovativt grepp om elektronikavfall genom att omvandla utgångna smartphones till självständiga datacenter. Metoden bygger på att man tar bort batterierna – vilket minskar risken för läckage – och monterar in telefonerna i specialdesignade, 3D-printade hållare. Tillsammans med anpassad elektronik och skräddarsydd mjukvara skapas en lösning som gör att data kan bearbetas utan behov av centraliserade servrar. 

Ett test med ett sådant datacenter genomfördes under vatten där de modifierade mobilerna med inbyggda sensorer kunde övervaka marina livsmiljöer. Tidigare har datainsamling under vatten krävt dykarinsatser och efterföljande analys, men den nya metoden gick det att ha automatiserad övervakning i realtid. Forskarnas initiala resultat visar att tekniken inte bara är effektiv, utan även kan minska kostnader och miljöpåverkan jämfört med traditionella övervakningsmetoder. 

Utöver användningen i marin övervakning pekar forskarna på andra potentiella tillämpningar. Exempelvis kan detta system installeras vid busshållplatser där telefonernas inbyggda kapacitet kan utnyttjas för att räkna antalet passagerare i realtid. Det skulle kunna bidra till optimering av kollektivtrafiken och minska behovet av dyra, centraliserade datacentersystem. Tekniken erbjuder därmed en hållbar lösning genom att ge nytt liv åt miljontals gamla smartphones som annars riskerar att hamna på återvinningsstationen eller i avfallsdeponier.