Dominoeffekt kan drabba Mozilla

Google-rättegång kan innebära slutet för Firefox

Om möjligheten att betala för att vara standardsökmotor försvinner kan det leda till att Firefox försvinner.

Det pågående juridiska debaclet mellan Google och amerikanska justitiedepartementet (DOJ) handlar om huruvida Google missbrukat sin dominerande ställning inom sökmarknadssektorn. En del av rättegången omfattar hur Google betalar blanda andra Apple för att vara förinstallerad standardsökmotor. Domslutet kan även komma att få mer långgående konsekvenser. 

Det är Mozillas ekonomichef, Eric Muhlheim, som varnar för att webbläsaren Firefox kan komma att försvinna om företagets avtal med Google inte längre gäller. Ungefär 90 procent av Mozillas intäkter kommer nämligen från Firefox, och 85 procent av dessa intäkter kommer direkt från avtalet med Google. Det visar vilket starkt beroende Mozilla har av sökmotorn för att finansiera sin verksamhet. 

Om avtalet skulle falla bort menar Muhlheim att det kan medföra allvarliga konsekvenser. En minskning av intäkterna skulle kunna leda till att Firefox läggs ner och att personal måste sägas upp. Dessutom skulle de minskade medlen innebära att Mozilla får färre resurser att använda till sina ideella projekt. 

Tidigare försök att ersätta Google med en annan sökmotor har inte heller lett till önskat resultat. Under perioden 2014 till 2017 provade Mozilla att erbjuda Yahoo som standardsökmotor, men användarupplevelsen upplevdes som så pass negativ att många bytte till andra webbläsare. Ett liknande avtal med Microsoft bedöms inte heller kunna generera lika stora intäkter, eftersom Microsoft har visat sig ha svårare att generera inkomster från webbtrafik. 

Situationen visar att Mozilla är starkt beroende av en inkomstkälla för att kunna fortsätta driva Firefox och sina ideella projekt, och förändringar i avtalsvillkoren med Google skulle därför kunna innebära stora omvälvningar både för Firefox och för Mozillas framtida satsningar.