Mer självförsörjande

Huawei Pura 70 Ultra utsedd till bästa kameramobil – genomgång visar fler egna komponenter

Huawei Pura 70

Huaweis nya flaggskeppstelefon Pura 70 Ultra har efter tester utsetts till bästa kameramobilen av Dxomark som är betrodda i sammanhanget. Samtidigt visar en genomgång av enhetens komponenter att Huawei och Kina gör framsteg och blir allt mindre beroende av internationella leverantörer.

Publicerad Uppdaterad

Kameraexperterna på Dxomark har testat Huawei Pura 70 Ultra och testet visar att Huawei tar tillbaka topplatsen som världens bästa mobilkamera. Telefonen bedöms som bäst i många av de betygskategorier som används, till exempel zoom och bokeh. Testet konstaterar även att den levererar utmärkt detaljrikedom, exakt exponering, fin brusreducering, dynamiskt omfång och färgåtergivning. Även om Huawei alltså samlar ihop tillräckligt med poäng för att Pura 70 Ultra ska bli bästa kameramobil alla kategorier, så bedömer Dxomark fortfarande att Iphone 15 Pro och Oppo Find X7 Ultra är snäppet bättre när det gäller video och särskilt i dåligt ljus. 

Nyligen så skärpte USA sina redan kraftfulla begränsningar för handelsutbyte mellan Huawei och amerikanska företag genom att dra tillbaka exportlicenser som möjliggjorde för Huawei att inom vissa gränser handla med både Qualcomm och Intel. Dessa har nu alltså dragits tillbaka, vilket kan påverka Huaweis möjligheter att göra både mobiltelefoner och bärbara datorer. 

I en genomgång som Ifixit gjort av Huawei Pura 70-serien på uppdrag av Reuters så visas att telefonerna innehåller en större andel inhemskt tillverkade produkter i Kina och färre importerade komponenter. Flashminnet i Pura-70-seriens telefoner kommer troligen från Huaweis egna bolag Hisilicon och även om ett minneschip i telefonen enligt rapporten ser ut att komma från sydkoreanska SK Hynix är andelen kinesiska komponenter större än i tidigare modeller från Huawei.

Huawei Pura 70, Pura 70 Pro och Pura 70 Ultra lanserades i april och har sedan dess släppts i flera länder utanför Kina. Huawei köpte upp stora lager av komponenter innan USA:s blockad genomfördes fullt ut, men har på senare tid allt mer använt kinesiskt tillverkade komponenter med allt mer konkurrenskraftig prestanda. När Mate 60 Pro lanserades hösten 2023 skapade den reaktioner i USA eftersom den kinesiska chipputvecklingen tagit stora steg framåt på kort tid, vilket tolkades i USA som att bolaget möjligen kringgått de dåvarande sanktionerna, vilka nu alltså skärpts ytterligare.