IOS 18 officiellt: Mer personligt och med nya appar  

Det var inte mycket prat om AI eller Siri som väntat, men en hel del nyheter som kommer till IOS 18. Det handlar huvudsakligen om att anpassa mer för dig personligen med färg, funktion och form. Dessutom flera större nyheter i Meddelanden, Mail och Bilder.

Publicerad Uppdaterad

AI pratade Apple istället om i en separat del av presentationen. I IOS är Bilder och Meddelanden de appar i IOS 18 som får flest nyheter. I Bilder så har designen gjorts om helt. Du får dia bilder i övre delen av skärmen med utvalda samlingar nedanför. Det ska på det här sättet vara enklare att se de senaste bilderna, men även få ett urval av bilder på människor du bryr dig särskilt om, resor och annat. Du kan själv prioritera vad du vill se mer av. 

Mail-appen får många av de funktioner som till exempel Gmail haft länge. Mail har nu lärt sig att kategorisera meddelanden och kan separera dina viktigaste meddelanden från till exempel erbjudanden, nyhetsbrev och uppdateringar. Du kan fortfarande se alla dina mail samlade i ett flöde också om du vill det. 

I hemskärmen så får vi fler möjligheter att anpassa utseende. Ikoner kan placeras fritt på hemskärmen så att de inte täcker någon viktig del av din bakgrundsbild. Du kan alltså lägga ikoner bara i botten och toppen eller i enbart en rad i sidan. Så att bakgrundsbilden syns hela tiden. 

Vidare så kan utseendet på såväl bakgrundsbild som ikonerna i sig ändras. Det går att få mörkt läge att påverka även bakgrundsbild och ikoner och du kan tona alla ikoner i en färg för att få ett nedtonat utseende.

Vi får även möjlighet att i Kontrollcenter lägga till en lång rad nya kontroller, så att du kan växla mellan vyer där och ha till exempel en mediastyrning, en för hemmastyrning och flera för andra kategorier.

I Meddelande-appen för sms och Imessage kommer möjligheten att reagera på meddelanden med valfri emoji, du kan formatera enskilda ord och lägga även effekter på enskilda ord. Dessutom kommer det utlovade stödet för RCS som förbättrar kommunikation mellan Iphone och Android-användare.  

För att skydda dina privata saker har Apple nu gjort det möjligt dels att låsa enskilda appar, men även att gömma dem. De låses upp och görs synliga med ansiktsigenkänning, fingeravtryck eller din kod. På det här sättet kan du utan att vara nervös lämna över din telefon för att visa till exempel några bilder till en vän utan att de råkar se något annat, mer känsligt. 

Andra mindre uppdateringar i systemet är att du ska kunna skicka Imessage och sms via satellit när du inte har täckning, ett spelläge som minskar störande moment, uppdaterad Dagboks-app, Vandringsleder i Maps i USA, Kontantgåvor i Apple Pay i USA och anant vi ännu inte vet när eller om det kommer till Sverige.

IOS 18 släpps till allmänheten i höst och som publik beta i juli.