Vaktavbyte

Google Gemini-appen nu i Sverige:  Så gör du för att byta ut Google Assistant i mobilen

Googles AI-assistent Gemini kommer nu till Sverige som egen app och det gör att du kan ersätta Google Assistant i din mobil med Gemini.

Publicerad Uppdaterad

Efter att tidigare i år ha släppts som app i bland annat USA är nu Google Gemini-appen tillgänglig även i Sverige. Det innebär att du enkelt i mobilen när du är på språng kan fråga saker genom att skriva, genom att tala direkt till Gemini eller ladda upp en bild som assistenten kan tolka och ge råd utifrån. 

Appen Gemini är tillgänglig nu för Android och finns att ladda ner i Google Play-butiken. I Iphone blir Gemini en del av den vanliga Google-appen, men finns där först någon gång under de kommande veckorna. 

Med Gemini i din Android-telefon blir AI-assistenten tillgänglig via på-knappen samt när du säger “Hej Google”. Från start är många av de befintliga funktionerna i Google Assistant tillgängliga direkt i Gemini, som att ställa timers och styra smarta hem-enheter och fler funktioner kommer att tillkomma i framtiden. 

Träffsäkerheten i ett snabbt första test är imponerande.

Genom att Gemini nu finns som app kan du i telefonen enkelt få hjälp och ha assistenten ständigt tillgänglig. I telefonen kan Gemini ligga i ett fält över det du höll på med och alltså ta hänsyn till sammanhang. 

Du kan bifoga en skärmdump och låta det som syns där vägleda Gemini och du kan ta bilder på till exempel en trasig pryl och få råd hur du ska göra för att laga den. Då ska Gemini alltså både känna igen vad det är för produkt och ta fram instruktioner för hur den kan repareras. Genom att istället klicka på mikrofon-symbolen i Gemini kan du ge instruktioner och fråga saker i talad form, med rösten.