-
PLUS
Mobil svarar: Uppdateringskrav, Doro-kritik, bättre ljud, Huawei-alternativ och mer
-
PLUS
Krönika: Att bryta dominans med bättre som inte är dyrare
-
PLUS
Upptäck alla möjligheter med din Garmin-klocka – Våra bästa tips del 2
-
PLUS
Krönika: Apple Watch i Android väcker drömmen
-
PLUS
Upptäck alla möjligheter med din Garmin-klocka – Våra bästa tips del 1
-
PLUS
Krönika: Alla kan inte köpa begagnat
-
PLUS
7 viktigaste nyheterna som kommer till Iphone, Ipad och Apple Watch
-
PLUS
Sju mobiltips för semestern – mer uppkopplad, billigare, smartare
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkarna låter andra göra jobbet
-
PLUS
Krönika: Hoppet lever – IOS och Android kan visa innovationskraft
Tips inför nödsituationer
Innan olyckan är framme: Lägg in din medicinska information i mobilen

Du kan i din mobil spara medicinsk information som kan vara viktig om vårdpersonal behöver hjälpa dig och du inte är kommunicerbar.
Här kan du ange ditt namn, blodgrupp, eventuella sjukdomar och mediciner du tar, blodgrupp, längd, vikt, födelseår, adress samt om du är villig att donera organ.
I en Iphone hittar du dessa inställningar under Inställningar/Hälsa/Medicinskt ID. På Android hittar du dem under Inställningar/Säkerhet och nödsituationer/Medicinsk Information. På Samsung-mobiler heter rubrikerna Inställningar/Säkerhet och Nödlarm/Medicinsk Info. Glöm inte att välja spara när du lagt in informationen, om du bara stegar bakåt ur menyn försvinner det du lagt in.
Som standard är telefonen inställd på att vem som helst kan se din medicinska information utan att behöva kunna låsa upp mobilen. På både Iphone och Android finns efter att du matat in informationen en knapp för medicinsk info där du kan ringa nödsamtal när telefonen är låst. Knappen för Nödsamtal/nödsituation finns på upplåsningsskärmen där du matar in din pin-kod på telefonen. Har du en Iphone med Face-ID måste du först vänta tills den misslyckats med att känna igen ditt ansikte.
Du kanske tycker det är bra att din medicinska info finns i mobilen men du vill ha kontroll själv över vem som får tillgång till den. Kanske för att den rymmer känslig information. I så fall kan du gå in och ändra i inställningarna där du hittar den medicinska informationen. På Iphone ändrar du på “Visas på låsskärm”. På Android heter det “Visas på låsskärmen” eller “Visa information när låst”.
-
Mobilsurf i utlandet: Det här gäller
Inom EU surfar du som hemma, och även i andra länder kan du slippa betala för surfen med rätt abonnemang, men det finns fallgropar.
-
Nothing lanserar sina första over-ear-lurar
Nothings första over-ear-lurar Headphone 1 kombinerar bland annat upp till 80 timmars batteritid med aktiv brusreducering.
-
Semestertips: När mobiltäckningen inte duger
Om det är helt hopplös mobiltäckning dit du ska kan det vara värt att skaffa ett tillfälligt abonnemang.
Det kan vara bra att veta att den medicinska informationen endast sparas lokalt på din mobil. Det är alltså ingen information som Google eller Apple får tillgång till om dig, men det betyder också att du behöver mata in den på nytt när du byter mobil.
Det här tipset publicerades tidigare i en artikel om hur mobilen kan rädda liv, som publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Hela artikeln hittar du här.