Bara på engelska

Apples AI gör om Siri, är gratis och integrerar med Chat GPT

När Apple introducerar sin AI-satsning kallar de den för Apple Intelligence, med hänvisning till att den ska vara mer privat än andra lösningar. Den är också gratis.

Publicerad Uppdaterad

Apple Intelligence lanserades separat under Apples utvecklarkonferens, men ska vara en integrerad del i IOS, i Ipad OS och i datorns Mac OS. Det nämndes inget om AI i Apple Watch.

Med Apple Intelligence ska du få smarta sammanfattningar av texter, bättre bildredigering där du kan ta bort oönskade del i motivet, korrekturläsa din text, prioritera viktig information först och uttrycka dig med AI-skapade bilder. Allt det är gratis, men Apple Intelligence kommer bara på engelska till en början och det kommer bara till Iphone 15 Pro och 15 Pro Max, inte till några enklare, äldre Iphones. 

Apple gör en stor poäng av att de vill fortsätta hålla din personliga information privat och det gör de genom att basera mycket av sin AI på lokal beräkningskraft i telefonen, men den del som sköts i molnet ska enligt Apple hanteras i ett privat moln med Apple servrar och där privat data som krävs hanteras, men aldrig sparas eller sprids. 

Utöver det Apple bearbetar har de även integrerat Chat GPT i systemet och som användare kan man välja att använda det och då krävs varje gång att man godkänner den data som därmed delas med Chat GPT. Det är gratis att använda Chat GPT på det här sättet och kräver inget konto, men den som har ett konto hos Chat GPT ska kunna integrera det och då få tillgång till mer avancerade tjänster. Framöver tänker Apple även integrera andra AI-modeller på liknande sätt. 

Siri turboladdas

Siri syns i form av en ram runt skärmen

Apple Intelligence lovar att Siri ska bli bättre och mer integrerad i systemet. Till en början med har Siri fått ett nytt utseende och syns nu genom att skärmen omges av ett skimmer. Röstassistenten ska bli bättre på att göra detaljerade uppgifter inne i appar, föra en naturlig konversation med syftningar mellan fraser, hon vet bättre vad som visas på skärmen och kan relatera till det. Just eftersom Apple Intelligence nu bara släpps på engelska kan det dock dröja innan vi svenskar får tillgång till något av detta. 

Fler språk kommer under nästa år säger Apple, men vi kan gissa att svenska inte är ett av de första som kommer tillkomma, vilket gör att vi kanske får vänta mer än ett år.