-
PLUS
Köp mobil billigt: Så gör du
-
PLUS
Krönika: Det bästa är inom räckhåll
-
PLUS
Vad hände med Samsungs samtalsinspelning och 8 andra frågor: Vi svarar
-
PLUS
8 smarta tips för Google Foto – Ta kontroll över bilderna i påsk
-
PLUS
Krönika: Nej AI, jag vill inte vara din kompis eller partner
-
PLUS
Kommentar: Hindren som stoppar Tre
-
PLUS
Tips: 8 knep till Googles anteckningsapp Keep
-
PLUS
Apple Intelligence påminner mig om något betydligt bättre
-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
Med eller utan esim
Smartklocka med eller utan egen mobiluppkoppling – För- och nackdelar

Funderar du på en smartklocka och undrar om du ska köpa med eller utan esim? Vi ger råd.
Smarta klockor kommer ofta i varianter antingen med wifi och bluetooth som främsta sätt att kommunicera med nätet, eller med egen uppkoppling till mobilnätet via lte eller 5g via ett virtuellt sim-kort, esim, i klockan. Finns en klocka i dessa olika konfigurationer brukar det ofta skrivas som “wifi” om den saknar mobilnätsuppkoppling, och “lte” eller “cellular” om den har det. För den som vill kunna använda klockan utan mobilen kan det verka vara ett självklart val att köpa en klocka med egen mobilnätsuppkoppling, men då ska man först vara medveten om nackdelarna.
För det första är klockmodellerna med esim dyrare. Som ett exempel kostar Apple Watch Series 9 på Apples hemsida i storleken 41 mm 5695 kronor med wifi och 6995 kronor med esim, alltså 1300 kronor mer.
Lägg därtill att klockan behöver sitt eget mobilabonnemang med sin fasta månadskostnad, som typiskt sett kostar runt 50 kronor i månaden. Att över huvud taget få ett sådant abonnemang kan vara struligt. Klockans abonnemang fungerar som ett bihang till mobilens abonnemang, och det är inte säkert att ditt befintliga mobilabonnemang stödjer det. Lågprisoperatörerna Fello, Vimla och Hallon har över huvud taget inte stöd för esim till klockor. Du kan alltså behöva byta både mobilabonnemang och mobiloperatör, och om priset på ditt abonnemang är högre än ditt gamla blir summan av månadskostnaden mer än de 50 kronorna för själva klockabonnemanget.
-
Här är Motorolas smartklocka och nya glitterlurar: Motorola Watch Fit och Buds Loop
Inte bara telefoner. Motorola lanserar även tillbehör, eller som de kallar det “Things”. Det handlar om Motorola Watch Fit och öppna hörlurarna Motorola Buds Loop.
-
Test: Huawei Watch D2 – Förbluffande bra, mäter blodtryck på riktigt
Trots att den här klockan har ett oöverträffat utbud av hälsomätningar, inbyggd blodtrycksmanschett är så klart den mest imponerande, är klockan både smidig och har det mesta i övrigt som vi söker efter i en smartklocka.
-
Trygghet: Klocka som larmar om senioren ramlar och skadar sig
Säker även under skogspromenaden.
Fördelar är möjligheter att ta samtal, meddelanden och skicka nödlarm även när mobilen inte är med, men oavsett drar den egna mobiluppkopplingen väldigt mycket batteri, och att använda den reducerar ofta klockans batteritid till mindre än en dag. Det gör i regel dessa funktioner mindre praktiska eller användbara än man kan tro.
Det här tipset kommer från en artikel om smarta klockor som tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Hela artikeln hittar du här.